U bevindt zich hier: Home > HSCT

HSCT behandeling


Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van MS, verbetering van de huidige medicijnen, aanpassen van het voedingspatroon en dergelijke, maar een echte oplossing voor genezing van MS is in Nederland niet beschikbaar.

In het buitenland zijn echter diverse klinieken die een HSCT (Hematopoëtische Stamceltransplantatie) behandeling aanbieden met een zeer goede resultaten (in circa 80% van de behandelingen volledige remissie van de ziekte). Bij HSCT wordt het geheugen van de immuuncellen (o.a. T- en B-cellen) als het ware “gereset” naar de oorspronkelijk stand, dat wil zeggen dat het afweermechanisme weer normaal gaat functioneren en geen lichaamseigen stoffen meer zal attaqueren: “resetting of the immunological clock” (het terugzetten van de immunologische klok). Dit betekent dat in principe volwassen cellen van het immuunsysteem die de hersenen en zenuwen aanvallen, kunnen worden geëlimineerd en worden vervangen door nieuwe, onschadelijke cellen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat dit “resetten” van het immuunsysteem ook daadwerkelijk plaatsvindt.
 
 

HCST bij MS


De behandeling volgens het non-myeloablative protocol duurt gemiddeld 4 weken. Een behandeling kan alleen starten als er geen (non-MS) ontstekingen of een ziekte bij de patiënt geconstateerd wordt bij aankomst in het ziekenhuis. Dit, omdat tijdens de behandeling het immuunsysteem wordt uitgeschakeld en bacteriën en virussen dan vrij spel hebben. Verder wordt o.a. een MRI en ECG gemaakt. Is de patiënt fit genoeg, dan start de eerste chemokuur, waarna de productie van stamcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd. Vervolgens worden de stamcellen “geoogst” (uit het bloed gefilterd). Aanvullend volgt een tweede chemokuur. De stamcellen, die eerder uit het bloed zijn gefilterd, worden vervolgens weer teruggebracht in het bloed. Omdat de patiënt zwak is en vatbaar voor bacteriën zal deze gedurende een periode van 7 tot 10 dagen in quarantaine verblijven. Na een periode van ca. 28 dagen van start tot eind kan de terugreis onder strenge voorzorgsmaatregelen (qua hygiëne) beginnen.

 

Lees hier meer over de ervaringen...

 

Doneer nu!